Bürokratik işlemleri azaltacak bir yönetmelik hazırlanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2005 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-BÜROKRASİ KARGAŞASI-

Toplantıda, Türkiye'de en çok şikayet edilen bürokrasi konusu üzerinde durduklarını kaydeden Çiçek, buna büyük ölçüde çözüm bulabilmeyi amaçladıklarını, özellikle yerli-yabancı yatırımcıların işyeri açma ve çalışma ruhsatlarıyla ilgili bir kargaşa yaşandığını belirtti.

Konuyla ilgili çok sayıda mevzuat bulunduğunu dile getiren Çiçek, bir müesseseyi açabilmek için çok sayıda evrak gerektiğini, bunun da zaman kaybına yol açtığını söyledi. Bürokrasiden örnek veren Çiçek, sıhhi işyerlerinin ruhsatlandırılması için 52, umuma açık istirahat ve eğlence yeri için Emniyet dahil belediye, SSK gibi birçok kuruluştan 68, gayri sıhhi müesseseler için ise 43 evrakın tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Bu konuda köklü bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu dile getiren Çiçek, ''Vatandaşı canından bezdiren bu kadar formaliteyi olabildiğince asgariye indirebilecek ve süratle bunun neticelenmesini temin edecek bir düzenlemeye ihtiyaç var'' dedi.

Bu amaçla Başbakanlık bünyesinde bir süreden beri çalışan komisyonun, çalışmalarını büyük ölçüde tamamladığını ve Bakanlar Kurulu'na bilgi sunduğunu kaydeden Çiçek, mevzuat hazırlanırken, 34 ilgili kamu kurum ve kuruluşunun yanı sıra sivil toplum kuruluşları, meslek odalarından görüş alındığını, 5 bin 830 girişimciyle mülakat yapıldığını anlattı.

Bu görüşler sonucu ortaya çıkan yönetmelik taslağının toplantıda ayrıntılı incelendiğini, bir-iki konuda bazı bakanların itirazları bulunduğunu söyleyen Çiçek, bunun da önümüzdeki hafta başına kadar değerlendirileceğini ve önümüzdeki hafta başında yönetmeliği imzaya açmış olacaklarını kaydetti.

Çiçek, ''Artık bundan sonra işyeri açmak isteyen insan, 6 ay 1 sene dolaşmayacak, 52, 63, 45 tane evrak değil, mümkün olduğu kadar birkaç evrakı geçmeyecek, süreye bağlı işlemler açısından süreler uzun, ucu açık olmayacak, 7-15 gün veya daha kısa sürede bunların sonlandırılması yönünde çok önemli bir çalışmadır'' dedi.

Cemil Çiçek, bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle şikayetlerin önemli bir kısmının ortadan kalkacağını kaydetti.

-''TÜRKİYE İÇİN LAZIM OLAN DÜZENLEMELER''-

Çiçek, AB ile müzakerelerde, Türkiye'nin muhataplarına karşı güvensizlik olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya çalıştığını dile getirdi. Çiçek, ''Bizim için esas olan 17 Aralık'a giderken müzakere tarihinin alınması ve müzakereleri kararlı şekilde sürdürmemiz'' dedi.

Bu müzakere süreci içinde Türkiye'nin yapacağı işler ve atması gereken adımlar ile AB'nin yerine getirmesi gereken hususlar bulunduğunu vurgulayan Çiçek, Türkiye'nin, kendi üzerine düşeni yapması halinde, bu sürecin daha kısa olabileceğini anlattı.

''17 Aralık'a hazırlanırken de böyle yapmaya gayret ettik. Türkiye, bunu başardı. Biz kendimize güveniyoruz'' diyen Çiçek, şöyle devam etti:

''Bu süre içinde Ulusal Program'daki taahhütlerimizi yerine getirdiğimiz nispette, muhataplarımızla olan müzakerelerimizde daha güçlü, daha kuvvetli bir şekilde bunu sürdürme imkanımız olacaktır. Daha işin başlangıcında güvensizlik esasına dayalı bir tartışma açmak yerine, bence görevlerimizi yapıp yapmama noktasında hassasiyetimizi ortaya koymamız, üzerimize düşeni yapmamız lazım. Çünkü bunlar Türkiye için lazım olan düzenlemelerdir. Türkiye, bunları kendi insanı için yapmak durumundadır. AB süreci bunu hızlandırıyor ve takvime bağlı olarak sistemli şekilde sürdürmemize imkan veriyor. Onun için AB hatırına yapılmış, yapılacak olan şeyler değildir. Çağdaş bir devlet, modern bir ülke olabilme şeklinde kabul edersek, meseleye daha doğru yaklaşım ortaya koymuş oluruz.''

-''SPEKÜLASYONLARDIR''-

Çiçek, AB protokolünün, 1 Temmuz'dan önce imzalanması konusunda bir gelişme olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün daha önceki açıklamaları noktasında olduklarını belirtti.

Hükümetin, Türk Telekom'un özelleştirilmesinde değer tespiti yapıp yapmadığına yönelik bir soruya karşılık Çiçek, bu tespitleri kendilerinin yapmadığını, bu işin uzman kuruluşları bulunduğunu, bugün, bu konuyla ilgili gündem maddesinin olmadığını kaydetti.

Çiçek, ''Türban yasağının kaldırılması için YÖK Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin anayasa değişikliği önerisini ve cumhurbaşkanını halkın seçmesi önerisini nasıl karşılıyorsunuz?'' sorusunu, ''Bugün bunları konuşmadık. Anayasa değişikliği hükümet gündeminde olan bir konu olmuyor. Bugün böyle bir değişikliği konuşmadık, kişisel kanaatimi sorarsanız da sonra söylerim'' diye yanıtladı.

''Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, Dünya Bankası'na gizli bir mektup yazdığı ve burada 29 bin kamu işçisinin işten çıkarılacağının'' belirtildiğine ilişkin bugün bazı gazetelerde yer alan haberlerin anımsatılarak, hükümetin gündeminde işçi çıkarma olup olmadığına ilişkin bir soruya Çiçek, şu karşılığı verdi:

''Hayır yok. Tam tersi. Bir kısım özelleştirmeler nedeniyle bu tür spekülasyonlar yapılıyor. Seydişehir ile ilgili olarak, bazı özelleştirmelerle ilgili olarak şunu söyledik; yasal olarak emeklilik hakkını dolduranlar dışındakiler için işten çıkarılma söz konusu değil. Tam tersi, yeni iş sahaları açma, istihdamı artırmada önemli adımlar atmaya çalışıyoruz. Gündemimizde kimsenin ekmeği ile oynamak gibi bir düşüncemiz yok. Bunların hepsi gayri resmi beyanlar ve spekülasyonlardır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber